Prečo piť čerstvé ovocné a zeleninové šťavy

[Celkovo: 1    Priemer: 5/5]

Kto nepozná princípy, ktoré sú základom používania surovej zeleniny a čerstvého ovocia, by iste namietal: prečo nejesť zeleninu a ovocie celé? Prečo ich extrahovať? Odpoveď je jednoduchá:čerstvé šťavy ušetria zažívaciemu ústrojenstvu mnoho energie, ktorá by bola nutná na zkvapalnenie pevnej stravy. Pevná potrava potrebuje na trávenie 3-5 hodín, kým šťavy su strávené behom niekoľkých minút a v krátkom čase  telom prijaté a sú okamžite k dispozíci pre bunky a tkanivá v tele. Vláknina v pevnej strave nemá výživovú hodnotu, ale  slúži na podporu črevnej peristaltiky a obrazne povedané  pôsobí v črevách ako metla. Čiže okrem štiav je potrebné jesť aj tuhú stravu a to hlavne vo forme šalátov, plodov, orechov, strukovín, klíčkov a pod. akto hrubé črevo získa vlákninovú masu, ktorá mu napomôže pri odstraňovaní odpadu z tela. Čerstvé šťavy zas dodajú do tela všetky potrebné živiny a veľmi cenné enzýmy, ktoré sa varením takmer úpne zničia. Vrené a spracovávané potraviny nám síce umožňujú zostať nažive, ale to neznamená, že majú schopnosť regenerovať a dodávať životnú silu a energiu bunkám našeho tela. Naopak, vedie k rýchlejšiemu stárnutiu a k degenerácii buniek a tkanív a tým ku vzniku mnohých ochorení. I pri dnešenej rozmanitosti a bohatosti potravín, dnešný človek je prakticky podvýživený e trpí nedostatkom mnohých životne dôležitých prvkov. Okrem toho čerstvé šťavy sú ideálnym prostriedkom na očistu tela a odstránenie následkov nesprávnej výživy a taktiež dobrým prostriedkom na udržanie acidobázickej rovnováhy tela.  Na výrobu štiav používame len čerstvú a dobre umytú zeleninu a ovocie, bez známok hniloby, či plesne. Nahnité časti nestačí len vyrezať a zvyšok použiť, nakoľko takto napadnuté plody obsahujú nebezpečné mykotoxíny, ktoré môžu poškodiť pečeň a sú rakovinotvorné.

Pri pití štiav nikdy nemiešajte ovocie so zeleninou, výnimka je mrkva a jablko aj keď dnes je moderné pitie smoothie, kde sa používajú zelené listy spolu s ovocím, je to vhodné ak nemáme odšťavovač, ktorý dokáže spracovať listovú zeleninu, vňate a bylin, ktorých denná konzumácia je veľmi dôležitá pre zdravie.

Ovocie a zelenina hýria množstvom farieb, farbu určuje množstvo pigmentov (fytochemikálií). Žlté a oranžové plody s výnimočné obsahom karotenoidov, ktoré majú priaznivý vplyv na zrak a pokožku a majú aj protirakovinové účinky. Zelené druhy majú taktiež protirakovinové účinky, chránia kardiovaskulárny systém, kosti a sú prevenciou proti rakovine prsníka. Biele ovocie a zelenina znižuje cholesterol a má antibakteriálne a protizápalové účinky. Modrá a purpurová farba aktívne napomáha udržať si dobrú pamäť, ale má napríklad aj pozitívny vplyv na močové cesty.  Je vhodné šťavy striedať. Pre vyšší obsah cukru v ovocí by mali byť opatrní diabetici.

Pri príprave čerstvých štiav je dôležitý aj výber správneho odšťavovača.  Je potrebné premyslieť si čo najčastejšie budete odšťavovať, ak chcete odšťavovať aj listy, vňať a bylinky najvhodnejší je nízkootáčkový lis.  Odstredivý odšťavovač musí mať dobrý výkon a dostatočne veľký plniaci otvor, musí sa dať ľahko čistiť, je dobré ak sa všetky diely dajú umývať v umývačke riadu, čo Vám ušetrí kopu času. Niekedy môže poslúžiť miesto odšťavovača aj dobrý mixér.

Čerstvé šťavy Vaše telo zásobia dostatočným množstvom výživných látok, minerálov, vitamínov a enzýmov, a sú zdrojom takmer nevyčerpateľnej energie , sily a vitality.

Pridaj komentár