Poznáte karob?

[Celkovo: 1   Average: 5/5]

Tí skôr narodení si možno ešte pamätajú túto pochúťku z čias mladosti, kedy si mohli pochutiť na sladučkých luskoch, alebo maškrtách z nich. Lusky používali i gazdinky k pečeniu dobrôt a k dochucovaniu jedál. Karob sa i v dnešnej dobe používa predovšetkým pri výrobe čokolády, cukroviniek, pečiva, nápojov, ale i pri spracovaná mlieka a mäsa, mäsových výrobkov, predovšetkým ako zahusťovadlo a dochucovadlo. V poslednej dobe sa hodne začína využívať pre svoje dietetické vlastnosti stále viac vo výžive ľudí. Karobové semená obsahujú najmä bielkoviny a tuky (kyselina olejová, linoleová a palmitová), sacharidy. Významný je vysoký obsah vitamínov skupiny B, ale i C a E, minerálnych látok, draslík, horčík, vápnik a stopových prvkov, železo, mangán a i. Karob je bohatým zdrojom vlákniny, pektínu a lignínu. Karob napomáha pri trávení, metabolizme sacharidov a vylučovaní. Neobsahuje lepok, takže je vhodný i pre celiatikov. Obsahuje menej kalórií ako kakao, čím je vhodný ako jeho náhrada pri redukcii hmotnosti a tiež je vhodnou náhradou kakaa a čokolády pre ľudí trpiacich alergiou na tieto produkty. Z nutričného hľadiska je vhodný i pre deti a dospievajúcich.

Poznáte ďalšie účinky, prípadne recepty s touto úžasnou plodinou? Zdieľajte ich s nami pomocou komentárov.

Pridaj komentár