Čerstvé šťavy na každý deň

[Celkovo: 1    Priemer: 5/5]

Účinný detox

Mrkva, listy kelu,rapíkatý zeler, špenát, list kapusty, petržlen, petržlenová vňať, strúčik cesnaku (Ing.Jedlička, Nitra,2009)

Mrkvová šťava

Je základom pre mix s inou zeleninou. Bohatá je na betakarotén, kyselinu listovú, vitamín B, C,D, E,K,  fosfor, horčík, chlór, síru, sodík, vápnik, meď, zinok, železo. Šťavu z mrkvy možno miešať so všetkými druhmi ovocia. Má širokospektrálny účinok. Pomáha pri liečbe a prevencii chorôb očí, zvyšuje odolnosť proti infekciám, chráni nervový systém, zachováva štruktúru a pevnosť kostí a zubov, čistí organizmus, prospieva črevám a pečeni,  Vylepšuje kvalitu pleti. Pre lepšiu vstrebateľnosť je vhodné zmiešať ju s niekoľkými kvapkami rastlinného oleja.

Uhorková šťava

Výborné diuretikum, podporuje vylučovanie moču, obsahuje kyselinu listovú, vitamín C, vitamíny skupiny B, horčík, draslík, chlór, síru, vápnik a ďalšie stopové prvky. Vďaka vysokému obsahu kremíka a síry podporuje rast vlasov a nechtov.

Cviklová šťava

Je mimoriadne cenná pri celom rade onemocnení. Podporuje tvorbu červených krviniek. Používa sa úspešne nielen pri onemocneniach pečene, ale i rakovine. Obsahom chlóru vynikajúco pomáha prečistiť pečeň, obličky a žlčník.

Šťava zo stonkového (rapíkatého) zeleru

Jej najväčšia hodnota spočíva vo vysokom obsahu organického sodíka, ktorý napomáha udržiavaniu vápnika v rozpustnom stave. Je veľmi vhodná najmä pre ľudí, ktorí dlhodobo konzumovali koncentrované škroby a cukry.  Čistí krv, pomáha odstraňovať usadeniny z ciev. Vhodná pri dne, zadržiavaní vody, opuchoch, zápaloch. Udržiava zdravú a hydratovanú pleť.

Špenátová šťava

Blahodárne pôsobí na tráviace ústrojenstvo, žalúdok, tenké črevo, dvanástnik. Pomáha predchádzať paradentóze. Obsahuje vitamíni C a E, minerály horčík, vápnik, draslík meď a železo, ktoré je veľmi dobre telom zúžitkované i keď niektoré potraviny ho obsahujú viac, perto je táto šťavo vhodná pri anémii, krvácavosti ďasien. Špenát by sme nikdy nemali jesť varený, pretože po uvarení dochádza k usádzaniu kryštálikov kyseliny šťavelovej v obličkách.

Šťava z hlávkového šalátu

Obsahuje veľké množstvo enzýmov, železo, horčík, fosfor, síru, kremík čím je užitočná pre zdravý vývoj kože, šliach a vlasov. Pri príprave šťavy je lepšie použiť tmavé listy,ktoré obsahujú viac chlorofylu a živín.

Zemiaková šťava

Obsahuje kyselinu listovú, C vitamín, vitamíny skupiny B, horčík, draslík, fosfor, meď zinok, vápnik. Má silné alkalické účinky, spolu z mrkvou vynikajúco čistí organizmus. Účinná pri nečistej pleti. Ešte hodnotnejšia je šťava zo sladkých zemiakov.

Kapustová šťava

Podobneako šalátová  má vysoký obsah kyseliny listovej, vit. C, E a vitamíny B.  Je to vynikajúci čistič a prostriedok na redukciu váhy. Spôsobuje plynnatosť, čo však môže byť znakom nahromadenia odpadových látok v hrubom čreve. Je  prospešná pri žalúdočných a dvanástnikových vredoch. 

Šťava z melónov

 Táto šťava má vynikajúci očistný účinok na celý ľudský organizmus, vhodná pri pôstnej kúre. Má močopudný účinok, čiže je vhodná i  na očistu obličiek .

Pridaj komentár