5 chutných a netradičných zimných polievok

[Celkovo: 1    Priemer: 5/5]

Polievka so zelerom

Usmažíme šalotku a pór, pridáme zeler nakrájaný na malé kúsky, zalejeme horúcim zeleninovým vývarom. Varíme cca 30 minút, a keď je všetko mäkké, odoberieme lyžicu polievky a zvyšok rozmixujeme. Popritom na panvici speníme strúčik cesnaku, pridáme šampiňóny, pohárik vína a necháme odpariť. Keď sú huby hotové, pridáme ich tiež do polievky, pridáme i lyžicu polievky, ktorú sme odobrali predtým. Ozdobíme lístkami šalvie, ktoré sme chvíľku posmažili na olivovom oleji.

Polievka so šošovicou

Namočíme šošovicu na 12 hodín do vody, potom scedíme a na oleji smažíme spolu s cibuľou, cesnakom, stonkovým zelerom a mrkvou, všetko nakrájané na drobno. Po niekoľkých minútach pridáme niekoľko lyžíc paradajkovej omáčky, zeleninový vývar a varíme asi hodinu, kým šošovica nie je mäkká a vývar nezhustne. Po dovarení pridáme trochu olivového oleja, štipku čierneho korenia, nastrúhaný zázvor a podávame. Ak na prípravu tejto polievky použijeme hlinený hrniec, bude chuť úplne iná.

Netradičná kelová polievka z Toskánska

Na prípravu tejto toskánskej polievky namočíme fazuľu na noc do vody. Usmažíme šalotku, cesnak a pridáme k tomu fazuľu. Pridáme vývar a varíme, kým nezmäkne. Potom to všetko rozmixujeme ponorným mixérom. V inej panvici usmažíme cesnak, pridáme paradajkovú omáčku, krém z fazule a niekoľko kelových listov, môžete ich aj pokrájať. Kým varíme polievku, opečieme si kúsky chleba. Podávame s trochou olivového oleja a štipkou čierneho korenia.

pšenova polievka

Polievka z prosa a čakanky

Proso je bohaté na železo, horčík, fosfor a kremík a neobsahuje lepok, preto je vhodný pre ľudí s celiatikou. Na prípravu tejto polievky posmažíme stonkový zeler, mrkvu, cesnak, šalotku a pór. Pridáme čakanku nakrájanú na prúžky, zalejeme zeleninovým vývarom a varíme desať minút. Nakoniec pridáme proso a varíme ešte asi 15 minút. Po uvarení dochutíme soľou a korením a podávame.

Francúzska cibuľová polievka

Táto polievka pochádza z tradičnej francúzskej kuchyne. Na prípravu potrebujeme veľa nakrájanej cibule, záleží od počtu osôb. Cibuľu dáme variť spolu so soľou a jedným klinčekom. Medzitým nakrájame na prúžky ementál, na menšie plátky celozrnný chlieb, ktorý opečieme na sucho na panvici. Podávame najlepšie v miskách do ktorých navrstvíme chlieb, syr a zalejeme cibuľovým vývarom. Nakoniec pridáme kúsok tvrdého pikantného syra (fontina). Podávame veľmi horúce, alebo môžme misky (ak sú vhodné), vložiť na chvíľu ešte do rozohriatej rúry.

Pridaj komentár