4 aromaticé byliny pre zdravie

[Celkovo: 1    Priemer: 5/5]

Byliny sú veľkým prínosom pre naše zdravie. Spomeniem pár, ktoré môžete pestovať aj na balkóne. Aj keď momentálne to tak nevyzerá, ale je tu jar a naše záhrady, balkóny a parapety sa zaplnia kvetmi, ale i voňavými bylinkami, ktoré sú dobré v kuchyni a sú aj prírodnými prostriedkami pre podporu nášho zdravia.

Šalvia

Jej meno pochádza z latinského slova “salvare” (chrániť, liečiť) a poukazuje na mnoho liečivých vlastností tejto rastliny. Znižuje nadmerné potenie, pôsobí protizápalovo pri chorobách tráviaceho ústrojenstva, obličkových a močových kameňoch. Používa sa i ako korenina, povzbudzuje trávenie. Listy, z ktorých môžete urobiť nálev majú protizápalové, antiseptické a antibakteriálne účinky, sú vhodné pri zápaloch hrdla, na ťažko hojace sa rany a hemoroidy. Má využitie i v kozmetike ako prídavok ústnych a pleťových vôd, mydiel, šampónov a pod. Neodporúča sa v tehotenstve.

Šalvia

Rozmarín

Táto rastlina rastie divoko na pobreží Stredozemného mora. V dávnych dobách bola používaná nielen pri tráviacich problémoch, ale i na očistu ovzdušia v chrámoch. Dnes má využitie v kuchyni ako korenina na mäsové pokrmy, zemiaky, bylinkové maslo, zeleninu. Upokojuje a odstraňuje nervové vyčerpanie a zlepšuje krvný obeh, vhodný je i pri reumatizme, kašli, astme, búšení srdca, nervozite, nespavosti a migréne. Používa sa i vo forme esenciálnych olejov do aromalámp.

rozmarin

Bazalka

Pochádza z Indie, neskôr sa jej pestovanie rozšírilo vo viacerých miernych oblastiach Európy. V súčasnosti je veľmi obĺúbená aj u nás, najmä na dochutenie pokrmov z rajčín. Listy bazalky obsahujú minerálne látky ako vápnik, chlór, meď, kremík, zinok. Čaj je vhodný na posilnenie žalúdka, je to aj prírodný utišujúci prostriedok, pôsobí upokojujúco na nervovú sústavu. Vo forme éterického oleja má protizápalové a antiseptické účinky.

bazalka

Tymián

Dokonca aj použitie tymiánu siaha do dávnych dôb. Egypťania ho používali pri balzamovaní mŕtvol a pre jeho mnohé účinky ho pestovali aj Etruskovia. Meno pochádza z gréckeho thymos (duša, princíp života). V kuchyni ho používame najmä pri príprave mäsa, rýb a diviny. Používa na liečbu respiračných infekcií, kašeľ, astma, bronchitída. Je dobrým analgetikom pri ochoreniach kĺbov a svalov.

tymian

Pridaj komentár