Tajomstvo obyvateľov údolia Hunza – národa dlhovekých

[Celkovo: 1    Priemer: 5/5]

Žijú na severnej hranici Pakistanu, v údolí Himalájí a je to populácia, ktorá sa dožíva absolútne najvyššieho veku na Zemi.

Naše zdravotnícka elita sa pýši tvrdeniami, že ľudský vek sa dokázal predĺžiť až na 80 rokov. No ľud Hunza bez toho, aby sa uchyľoval k zázrakom našej vedy, žije sto a viac rokov, pričom sú neuveriteľne aktívni, stále pracujú na poliach a starajú sa o svoje deti s extrémnou živosťou a vitalitou. Muži a ženy Hunza sú schopní plodiť deti aj v deväťdesiatke. Je zrejmé, aby bolo možné otehotnieť v takomto veku, ich telo je tomu zodpovedajúce, je ešte mladé a nemá nič spoločné s našimi deväťdesiatnikmi.

Nesporne najužitočnejšími nástrojmi k ich dlhovekosti sa zdajú byť pôsty, ktoré podstupujú každý rok, vegetariánske jedlá a voda bohatá na minerály nachádzajúce sa v pôde.

Pôst a rastlinné produkty

Hunza sa živia plodmi z prírody a tak trpia počas dlhého obdobia hladu v zimných mesiacoch. Uplatňujú tak nedobrovoľne to, čo terapeuti a liečitelia nazývajú “terapeutický pôst”. Plošina, na ktorej žijú, v Pakistane, je prevažne nehostinné miesto a nie možné uživiť 10000 ľudí Hunza po celý rok.

Pestuje sa jačmeň, proso, pohánka a záhradná zelenina: paradajky, kapusta, špenát, kvaka, hrášok a početné orechové stromy, marhule, jablká, čerešne a višne, černice, broskyne, hrušky a granátové jablká. Až do marca, však, keď dozrieva jačmeň, dodržujú pôst po celé týždne, aby potrava vystačila do prvého zberu.

Krása je, že tento “divný” zvyk, ktorý podľa starých výživových koncepcií by mal viesť k slabosti, ochoreniu a k smrti, naopak v priebehu rokov sa u tejto populácii vyvinul v neobyčajnú silu a odolnosť. Hunza je schopný svižne prejsť aj 200 km bez zastavenia sa, jedla a spánku. Tieto silné schopnosti sú známe po celom východe, takže boli najímaní ako nosiči.

Voda bohatá na minerály

Posledným prvkom pre odolnosť a dlhovekosť je zloženie vody. Niekoľko štúdií ukázalo, že voda z Hunza má vysoké pH (alkalická), s vysokým obsahom koloidných minerálov. Metabolická acidóza zapríčinená dlhodobým hladovaním je kompenzovaná a pH zostáva stabilné.

Dnes je aj územie Hunza ovplyvnené “vyspelou civilizáciou” a dokonca aj tam sa dostali nezdravé potraviny, ako ochudobnená múka, biely cukor, soľ bielená chemicky, atď … a spolu s nimi aj prvé zubné kazy, prvé kardiovaskulárne problémy, prvé reumatické problémy, ktoré dobre pozná vyspelý Západ. Len poniektorí boli schopní uniknúť z tohto evolučného znečistenia vyhýbaním sa akejkoľvek forme kontaktov so zvykmi a obyčajmi, ktoré sú inštinktívne vnímané ako neprirodzené a škodlivé.

Preložené z www.contiandrea.com

Pridaj komentár